
Thomas Spjuth är en av våra erfarna och kunniga partners. Nedan delar han med sig av sin syn på transaktionsanalysens kraft att utveckla och frigöra kommunikationsförmågan i samspelet mellan ledare och team.
Påstående: Ett högpresterande team som levererar vet och kan något om kommunikation!
Fråga: Behöver ledaren för det teamet vara den som vet och kan mest om kommunikation?
När jag anlitas som ledarskaps- och teamutvecklare inom företag och organisationer blir jag först nyfiken på: Hur kommunicerar och förstår man varandra här? Hur pratar och interagerar teamet med varandra och med ledaren? Är ledaren medveten om sitt sätt att kommunicera och sin förmåga att engagera andra, eller uppstår missförstånd, drama och lågintensiva konflikter?

Medveten kommunikation kan både hjälpa och stjälpa
Inom IntegPartner ser vi ledarskap som en fråga om att integrera allas kraft och vilja att dra åt samma håll. Oftast förväntas ansvaret ligga hos ledaren att gå före och visa vägen. Först då kan den massiva kraften som finns i teamet frigöras – att som ledare inte vara i vägen för det som vill och behöver hända. Medveten kommunikation kan då vara det som antingen hindrar eller frigör denna kraft.
Hur utvecklar man då både ledarens och teamets förmåga till bättre kommunikation, samförstånd och samarbete? Vi utgår från en psykologisk teori och metod som utvecklades av Eric Berne på 1950-talet, nämligen Transaktionsanalys (TA).

Kärnkomponenter i transaktionsanalysen:
Jag-tillstånd (Ego States)
Enligt TA har varje person tre jag-tillstånd:
- Förälder (Parent): Beteenden, tankar och känslor vi lärt oss från våra föräldrar eller auktoriteter.
- Vuxen (Adult): Ett logiskt, rationellt tillstånd som analyserar verkligheten i nuet.
- Barn (Child): Känslor och beteenden som är relaterade till våra barndomsupplevelser.
Transaktioner
En ”transaktion” är en kommunikationsenhet, alltså ett utbyte mellan två personer. TA analyserar dessa utbyten för att förstå om de är sunda och effektiva (komplementära) eller om de riskerar att skapa konflikter (korsade transaktioner).
Livspositioner
Handlar om hur människor ser på sig själva och andra. Exempelvis:
- ”Jag är OK, du är OK” (den mest hälsosamma positionen).
- ”Jag är inte OK, du är OK” osv.
Spel och skript
- Psykologiska spel: Upprepade, ofta destruktiva mönster i relationer.
- Livsskript: Undermedvetna planer vi formar i barndomen och tenderar att följa genom livet.

Identifiera kommunikationsmönster
Från ett ledarperspektiv finns en risk att för ofta kommunicerar från Jag-tillståndet Förälder (kritiskt eller omvårdande), som sin tur söker en respons från medarbetarens Jag-tillstånd Barn (anpassat eller fritt), där ingen kraft eller utveckling ges plats.
Teamet och ledaren erbjuds då tillsammans en utbildningsmodul i de ledarskapsprogram som IntegPartner anordnar, där TA används för att identifiera deras egna kommunikationsmönster i vardagliga situationer. Här ingår även att känna igen och bryta destruktiva kommunikationsmönster samt att förstå från vilket Jag-tillstånd reaktionen oftast kommer ifrån, och hur en alternativ respons skulle låta från ett Jag-tillstånd som är Vuxen.
Ofta behöver det finnas en trygghet i hela teamet under denna utbildningsmodul för att både kunna bjuda på sig själva och våga ”leka” med att befinna sig i något av de tre Jag-tillstånden. Eric Bernes forskning visar att vi alla har de tre Jag-tillstånden i våra personligheter, och att de skiftar dagligen beroende på situationen och personen vi kommunicerar med.
Etablera ett gemensamt språkbruk
Min erfarenhet när jag arbetar med TA är att det är en enkel modell för att etablera ett gemensamt språkbruk och förståelse för varandras kommunikationssätt. En viktig förutsättning är att ledaren själv visar vägen, bjuder på sina egna personliga tillkortakommanden och är beredd att använda TA-modellens språk och metoder i vardagen i sin egen kommunikation till teammedlemmarna. Då frigörs ansvar och medvetenheten om sin egen förmåga att själv välja och anpassa sin kommunikation i strävan att reagera och leda från en Vuxen till en annan Vuxen.
Är du nyfiken och vill veta mer eller använda TA-modellen i ert ledarskap och teamets utvecklingsresa? Tveka inte att höra av dig!
Thomas Spjuth
IntegPartner